De nieuwe bibliotheek komt niet in het oude V&D-pand, maar naast winkelcentrum Aarhof. Het Aargebouw op het Aarplein in Alphen aan den Rijn maakt ruimte voor de bibliotheek en streekarchief.

Na een uitgebreid onderzoek van verschillende locaties blijkt de huidige locatie van het Aargebouw de meest geschikte plek voor de nieuwe bibliotheek in combinatie met het Streekarchief, een fietsenstalling en parkeerplaatsen.

Door te kiezen voor deze locatie slaat de gemeente meerdere vliegen in een klap. Er kan een nieuw gebouw komen dat aansluit op de wensen van de verschillende gebruikers. Daarmee faciliteert de bebouwing de toekomst van de bibliotheek, die immers gericht is op ontmoeting, educatie, lezen, mediawijsheid, informatie en talentontwikkeling voor alle Alphenaren. Ook ondersteunende daghoreca maakt deel uit van het programma. De werktitel voor het nieuwe gebouw is ABC, Alphense Bibliotheek en Cultuurcentrum.

Publiekstrekker

Belangrijk voordeel is dat het bouwen op die plek mogelijk is volgens het bestemmingsplan. De locatie is eigendom van de gemeente en de sloop van het gebouw is al begonnen. Dat draagt bij aan snelle realisatie van het nieuwe gebouw. Ook zorgt de parkeermogelijkheid er voor, dat de bebouwing van het Aarplein in de toekomst mogelijk wordt.

Met het ABC op deze locatie krijgt het Stadshart Lage Zijde er een belangrijke publiekstrekker bij.