Een groep jongeren heeft vrijdagavond een licht- en rookboei gestolen van een jacht aan de Westkanaalweg. Met de oranje rook hebben de jongeren wegmeubilair beklad en teksten op de weg geschreven.

Nadat de jongeren de boei hadden geactiveerd en de vernielingen hadden aangericht werd de boei in het water gegooid. Het toezicht en handhavingsteam van gemeente Alphen aan den Rijn zag de boei drijven en waarschuwde de politie.

De politie benadrukt dat de rook die uit dit type boei komt, schadelijk is wanneer hij wordt ingeademd. Daarnaast is het gevaarlijk om een geactiveerde boei met blote handen aan te raken in verband met de chemicaliën en hitte die een dergelijke boei produceert.

"Wat waarschijnlijk als grap bedoelt is blijkt achteraf een gevaarlijke actie waarbij zij ook hun eigen gezondheid in gevaar brachten", zo schrijft de politie op Facebook. De daders worden dan ook geadviseerd om bij klachten een arts te raadplegen.

Het bekladde wegdeel en straatmeubilair worden gereinigd vanwege de schadelijke stoffen. De politie is nog op zoek naar getuigen.