Dichter bij Bloem tijdens de Open Monumentendag

In het kader van het STA-ART project 'Dichter bij Bloem' zal tijdens de Open Monumentendag 2016 aandacht worden geschonken aan de dichtkunst van de Alphense dichter J.C. Bloem.

​De Open Monumentendag heeft dit jaar als landelijk thema gekozen voor 'Iconen en Symbolen'. Ook in de Gemeente Alphen aan den Rijn zijn er op zaterdag 10 september 2016 diverse monumenten toegankelijk en wordt er aandacht besteed aan dit thema. Tevens is het deze dag nationale orgeldag en zijn er in diverse monumentale kerken orgelconcerten.

'Dichter bij Bloem' ziet Bloem als een Alphens icoon en heeft in samenwerking met de organisatie van de Open Monumentendag en een aantal kerken een programma samengesteld. In een aantal locaties worden gedichten van Bloem voorgedragen - veelal afgewisseld met muziek. Naast orgelmuziek zal er op één locatie ook fluitmuziek te horen zijn.

Buiten gedichten in de monumenten zal er bij de Alphensebrug op een enigzins theatrale wijze gedichten aan de wachtende passanten worden voorgedragen en is er in de ART-KAR van STA-ART een kleine tentoonstelling met foto's en boeken van Bloem te bezoeken. Ook zal gedurende de dag het carillon van de Adventskerk, bespeeld door beiaardier Marianne Marras, muziek die aan Bloem gerelateerd is laten horen.

Bloemconcert

Aan het eind van de middag is er in de Oudshoornsekerk een open podium waarop diverse Alphense dichters zullen voordragen, zowel gedichten van Bloem als eigen werk. Als afsluiting is er 's avonds om 20.15 uur in de Adventskerk ook een BloemConcert. Tijdens het concert, waarbij de muziek is geselecteerd met Bloem als inspiratiebron, zullen de muziekverenigingen Arti en DSS en de stadsorganist Simon Stelling een speciaal programma laten horen.

Informatie over de activiteiten en wandel en fietsroute's rond de Open Monumentendag zijn te verkrijgen bij het VVV Alphen aan den Rijn die te vinden is in het Brugwachtertje, het voormalige brugwachtershuisje bij de Alphensebrug.

Tip de redactie