In de Hooftstraat en Julianastraat in Alphen aan den Rijn komt permanent cameratoezicht. Het gaat om een deel van de Hooftstraat en de volledige Julianastraat.

Burgemeester Liesbeth Spies wil dat er zo'n tien camera's komen te hangen die 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien en worden uitgekeken door een team van de politie-eenheid Den Haag. De camera's in de Hooftstraat komen rond de coffeeshops te hangen, in de Julianastraat in het uitgaansgebied. Spies benadrukt dat de camera's alleen openbaar gebied moeten filmen en niet op slaapkamers in de straten worden gericht.

De beelden van de camera's kunnen direct doorgezet worden naar de meldkamer en de politiehelikopter, vertelt politieteamchef John Nieumeijer. "De camera's zullen preventief niet veel effect hebben in de horeca. Maar het herkennen van daders en de pakkans wordt wel veel hoger door de beelden."

De kosten van het permanente cameratoezicht gaat ongeveer 100.000 euro per jaar kosten. Deze kosten worden gedeeld door de gemeente en politie. 

Het plan wordt door Spies voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad met het plan instemt, dan verwacht Spies dat de camera's er 1 januari 2017 al kunnen hangen.