De Vikingen hadden een verschrikkelijke reputatie in de vroege middeleeuwen. Nadat zij het klooster bij Lindisfarne in Engeland hadden geplunderd (793 na Christus) waren de beruchte Drakenschepen opeens overal. 

Ook in het gebied dat later Nederland zou worden werden zij gesignaleerd. Bij Wijk bij Duurstede was een rijke haven gevestigd die Dorestad werd genoemd. Keer op keer werd deze gebrandschat, uiteindelijk bleef er niets over van de stad.

Gelukkig zijn de Vikingen die in Archeon hun kamp opslaan daar met vredelievende bedoelingen. Er zijn tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, zeep tot honingwijn en wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Vikingen niet graag stil, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege Middeleeuwen.

Dagelijks geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en harnassen die door de Vikingen werden gebruikt en gedragen. Vechten zit hen in het bloed, dus de verwachting is dat zij met elkaar op de vuist (of zwaard, speer, bijl) zullen gaan.

Raar volk

De Vikingen hebben veel indruk achter gelaten, tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt zijn overal in Europa gevonden.

Ook schreven mensen over de Vikingen. De Engelsen vonden hen behoorlijk raar: voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als zij stierven in de strijd, naar Walhalla mochten: een plek waar eeuwig gefeest en gevochten werd. 

Vikingbrunch

Op zondag 28 augustus begint de dag met een heerlijke Vikingbrunch van 11.00 uur tot circa 13.00 uur. Na de brunch is er ruim de gelegenheid voor een bezoek aan het park. Bij de entree ontvangen bezoekers een dagprogramma waar alle activiteiten van de dag op vermeld staan.