Het kabinet werkt aan een verplichting om (kleine) kantoren energiezuinig te verlichten zodat ze minimaal voldoen aan energielabel C. Alphen aan den Rijn blijkt nog niet zover te zijn. 

Veel van de verlichting brandt op tijdstippen dat er niemand aanwezig is, zonnepanelen ontbreken en de mogelijkheid om een elektrische auto op te laden is er ook niet.

Ferdinand Hogenes, directeur van ETB A. Hogenes: "Als installatiebedrijf zien wij gelukkig steeds vaker dat bedrijven en kantoren energiezuiniger willen worden. Het besef komt langzaamaan dat energiebesparing eigenlijk heel voordelig is."

Verlichting
Verlichting is een van de grootste energieverbruikers in kantoorgebouwen. De verlichting in kantoren in Alphen aan den Rijn brandt 's avonds en in het weekend en op plaatsen waar het niet nodig is.

Er zijn drie belangrijke manieren om energie te besparen: 

1. Stap over op LED, een investering met een hoog rendement. Direct is te zien dat de energiekosten dalen.

2. Maak gebruik van bewegingsmelders. Deze laten alleen het licht branden als er iemand in de ruimte aanwezig is. Op die manier kan worden voorkomen dat licht onnodig brandt wanneer het niet nodig is.

3. Installeer daglichtregeling. De zon zorgt vaak al voor voldoende licht op de werkplek. Dan is het natuurlijk niet nodig dat ook de verlichting op vol vermogen brandt. De daglichtregeling dimt het licht als er genoeg daglicht binnenkomt en zorgt voor meer verlichting op een donkere dag.

Zonnepanelen en elektrisch rijden

Er zijn nog maar weinig kantoorgebouwen met zonnepanelen in Alphen aan den Rijn. Eigen energie opwekken loont uiteindelijk maar er is een investering voor nodig. Ook in Alphen aan den Rijn zijn er steeds meer zakelijke rijders met een hybride of elektrische auto. Elektrisch rijden draagt bij aan minder vervoerskosten duurzaamheid.