Van As verbaasd over bezwaar parkeren Thorbeckeplein

Bistro De Gelaarsde Kat heeft een bezwaar ingediend tegen de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw in de Triangel.

Het gaat over een vermeend tekort aan parkeerplaatsen rond het Thorbeckeplein. Wethouder Gerard van As is verbaasd. "Er komen vijftig extra parkeerplaatsen. Ik begrijp dit niet."

De nieuwe bewoners van de Triangel zijn niet blij, gezien de bouw van hun woningen vertraging oploopt. Ook een aantal ondernemers vindt de bezwaren onzin. "Alles is zeer duidelijk uitgelegd. Nu wordt het plan eindelijk uitgevoerd, krijgen we dit", aldus een van de ondernemers in de veelgeplaagde Hooftstraat.

De commissie bezwaren is dinsdag 9 augustus bij elkaar gekomen om de bezwaren te bespreken en om te horen wat de gemeente tegen de bezwaren in te brengen heeft. De uitspraak volgt binnenkort.

Parkeerbalans

De bezwaren van De Gelaarsde Kat gaan over het aantal beschikbare parkeerplaatsen in de avonduren, het tijdstip waarop de bistro haar meeste gasten ontvangt. "Hoe kan de gemeente garanderen dat er wordt voldaan aan de parkeerbalans en de wettelijke normeringen?", vraagt eigenaar Peter Riksten in zijn bezwaarschrift.

De eigenaar van De Gelaarsde Kat meent dat de parkeerplaatsen op de noodvoorziening voor de deur van zijn bistro vervangen moeten worden. Uit de vragen van de bistro en de antwoorden van de gemeente blijkt dat de bezwaarmaker het tijdelijke parkeerterrein als 'verworven rechten' beschouwd.

Deze zijn echter aangelegd om het terrein enigszins toonbaar te houden na de brand die het pand van de voormalige speelgoedwinkel Van der Panne in as legde.

Meer parkeerplaatsen

Ontwikkelaar VORM wil direct na de bouwvak op 12 augustus beginnen met de bouw van de herenhuizen en de appartementen op de locatie Triangel. Dit is de driehoek tussen de W.M.C. Regtstraat, Groen van Prinstererstraat, Thorbeckeplein en Hooftstraat. Het is voorlopig het laatste project rond het Thorbeckeplein. Er dreigt nu echter een vertraging door bezwaren van de eigenaren van De Gelaarsde Kat.

Wethouder Gerard van As betreurt de gang van zaken in hoge mate. "Wij voldoen zeker aan alle normen en we hebben dit ook al een aantal malen uitgelegd. Het is zo dat we zelfs meer parkeerplaatsen in de omgeving aanleggen dan volgens de norm moet." Van As wijst erop dat er in de omgeving 250 parkeerplaatsen worden aangelegd, terwijl er 199 zijn vereist.

Extra parkeerplaatsen komen langs de Hooftstraat die doorgetrokken wordt naar de Thorbeckestraat en op het Aarplein waar weliswaar wordt gebouwd, maar waar beide markten verdwijnen. Ook wordt een parkeergarage op de plek van het Aargebouw gebouwd.

'Niet bang voor uitkomst'

"Ik ben niet bang voor de uitkomst. Ik betreur echter in hoge mate dat zo'n onterecht bezwaar de bouwactiviteiten vertraagd", meldt Van As. "Het bezwaar spitst zich toe op het aantal parkeerplaatsen aan de Lage Zijde. Wij voldoen echter aan alle normen en komen daar zelfs boven. Het is zo dat alle nieuwbouw eigen parkeerplaatsen moet hebben. Dat geldt ook voor de Triangel. Op het binnenterrein zijn de parkeerplaatsen van de bewoners gepland. Dat zijn er ruim voldoende. Angst dat de openbare plekken worden gebruikt, is niet terecht. Bovendien meten wij voortdurend waar er wordt geparkeerd. Uit onze metingen blijkt dat op de drukste dagen in de directe omgeving nog parkeerplaatsen ongebruikt zijn."

Tip de redactie