Museumpark Archeon staat zondag 14 augustus in het teken van de wijding van 'iconen en kitsch'. Er is een openbaar middagprogramma, inclusief het beoordelen van 'huis-iconen' en een ochtendprogramma met lezing en lunch.

De gewijde iconen worden 's middags in een feestelijke Mariaprocessie door het middeleeuwse stadje Gravendam meegedragen. Ook is er een tentoonstelling over iconen, zijn er demonstraties middeleeuws schilderen, kunnen bezoekers een bijenwaskaars maken en treedt het broederkoor Pax et Bonum op met Gregoriaanse gezangen.

De processie met het beroemde Kruis Damiano, het Mariabeeld en de gewijde iconen begint om 14.00 uur. Alle bezoekers mogen aansluiten en meelopen met de processie. De andere programmaonderdelen zijn tussen 14.30 en 16.00 uur.

Bezoekers kunnen ook een icoon van huis meenemen en laten beoordelen op echtheid en eventuele waarde. Dit wordt gedaan door Paul Brenninkmeijer, emeritus priester van het aartsbisdom Utrecht en icoondeskundige.

Het hele middagprogramma is gratis voor alle bezoekers van Archeon.

Lezing en lunch

Het ochtendprogramma bestaat uit een lezing over de ontwikkeling van de icoon in de Oosterse Kerk door Paul Brenninkmeijer. Aansluitend zal hij circa vijftig iconen wijden. Daarna is er een lunch met een optreden van het koor van de Minderbroeders, Pax et Bonum. Dit programma is van 11.00 tot 13.30 uur.

Het ochtendprogramma kost 25 euro voor volwassenen en 19,50 euro voor kinderen. Houders van een museumjaarkaart krijgen 10 euro korting. Op basis van deze entree mag uiteraard het hele museumpark inclusief alle andere activiteiten worden bezocht.