Het publiek heeft er nog niet veel van gemerkt, maar toch is brandweer Hollands Midden al drie weken in staking. Op vrijdag 12 augustus wordt een actiedag op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn gehouden.

De brandweer Hollands Midden rukt tijdens de staking alleen uit bij meldingen met hoge prioriteit, dat betekent dat de brandweer niet meer komt voor een kat in de boom.

Het korps Hollands Midden staat niet alleen. In totaal doen 18 regiobrandweerkorpsen mee met de stakingsactie. "De staking geldt alleen voor mensen van de 24-uursdienst. Concreet betekent het dat we alleen zondagsdiensten draaien. Natuurlijk zorgen we dat we uitrukgereed zijn, tenslotte is dat ons vak, maar er worden geen extra werkzaamheden op de kazerne uitgevoerd", vertelt Wout Britsemmer.

"Ook oefeningen liggen stil. De hulpverlening blijft, dus het publiek merkt er niets van en we willen ook zolang mogelijk alleen publieksvriendelijke acties voeren. De burger mag natuurlijk nooit de dupe worden."

Toch is de kans groot dat de acties worden uitgebreid, zodat alleen voor Prio 1 wordt uitgerukt. "In sommige regio's wordt er niet meer uitgerukt voor wateroverlast, zijn er al brandweerwagens buiten dienst gezet wegens onderbezetting, dan zit je al tegen de grens aan dat de burger er wel last van krijgt. Vooralsnog geldt bij ons alleen Prio 3 waarvoor niet wordt uitgerukt."

Staking tot na zomervakantie

Aanleiding van de staking zijn onder meer het uitblijven van een goede regeling van het prepensioen, de verhoging van de AOW-leeftijd en het afschaffen van de '20 jaar' regeling. De actie lijkt op een herhaling van de landelijke staking in 2006. Toen was het verzet ook gericht op het verhogen van de pensioenleeftijd van 55 naar 59 jaar. Nu wil men de pensioenleeftijd wederom verhogen naar 62 jaar.

"Dat is gewoon onmogelijk", vindt Wout. "Fysieke en mentale belasting is erg groot. Straks moeten mannen van 62 jaar je uit je huis halen, dat is onverantwoordelijk. Daarnaast willen we een fatsoenlijk pensioen, dat ligt nu zo'n beetje op bijstandsniveau en reparatie van het pensioengat. Omdat de onderhandelingen vast zitten hebben we tot deze staking besloten, die in ieder geval tot na de zomervakantie zal duren."

Ook wil de brandweer af van de 20 jaar contracten, die tien jaar geleden zijn ingevoerd. "In Hollands Midden is er al een grote groep die een contract van twintig jaar heeft. Dat betekent dat je twintig jaar ervaring over de schutting gooit. Daarnaast zijn de meesten dan rond de 40-45 jaar als ze eruit moeten, maar er is niets geregeld dat perspectief biedt op een plek op de arbeidsmarkt. We willen dat deze contracten worden omgezet in onbepaalde tijd, dus tot ons pensioen."

Petitie

Om de stakingsactie kracht bij te zetten zijn landelijke petities opgestart. Vorige week is door de korpsen Amsterdam en Rotterdam al een petitie aan de betreffende burgemeesters aangeboden en op 25 augustus zal korps Hollands Midden een petitie aanbieden aan burgemeester Gert Jan Kats van Zuidplas, belast met de brandweer binnen de veiligheidsregio.

"We vragen de burgers ons te steunen door de online petitie te ondertekenen. Daarnaast wordt op vrijdag 12 augustus van 13.00 tot 17.00 uur een grote actiemiddag op het Rijnplein gehouden." De brandweer zal aanwezig zijn met groot materieel, mensen kunnen op de foto met of als brandweerman en er zijn nog meer activiteiten.

"We gaan ook collecteren voor de brandwondenstichting. De enige tegenprestatie die we van de burgers vragen is om onze actie te ondersteunen en de petitie te ondertekenen." Alle foto's worden geplaatst op de actiepagina op Facebook, waar men de foto kan downloaden. "We willen een zo groot mogelijk publiek bereiken, dus hopen we dat mensen ook de actiepagina gaan liken".