Het is woensdag 3 augustus precies een jaar geleden dat het ongeluk met de Koningin Julianabrug plaatsvond.

Bij het terugplaatsen van het brugdek ging het mis en richtten de hijskranen en het brugdeel een enorme ravage aan in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn.

Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar en werd een aantal panden volledig verwoest. Niemand raakte ernstig gewond bij het ongeval. Wel moest een bewoner zijn hond na het ongeval laten inslapen.

In gebruik

De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn werd afgelopen 20 juni weer in gebruik genomen. De brug is ruim een jaar buiten gebruik geweest, terwijl de planning was dat de brug vanaf 28 april 2015 'slechts' vier maanden buiten gebruik zou zijn vanwege een grote renovatie.

De onderzoeksraad heeft op 29 juni het onderzoek naar het ongeluk bij het inhijsen van de Koningin Julianabrug openbaar gemaakt. In het onderzoek stelt men dat het omvallen van de kranen onvermijdelijk was.

Onderschatting

In de voorbereiding van de hijswerkzaamheden voor de Koningin Julianabrug vanaf het water werd de complexiteit ervan onderschat. Zo is onvoldoende stilgestaan bij het belang van stabiliteit en de werking hiervan. Daarnaast zijn er procedureel de nodige fouten gemaakt en was er te weinig overleg tussen de betrokken partijen.

De aannemerscombinatie Mourik, BSB Staalbouw en Peinemann heeft steken laten vallen. Het rapport legt ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de gemeente Alphen aan den Rijn, omdat er te weinig aandacht voor het veiligheidsaspect was en daarmee voor de risico's van de omgeving.