Bewoners starten protestactie vanwege varkensstal Woubrugge

Bewoners uit Alphen aan den Rijn en Woubrugge zijn een protestactie gestart tegen de bouw van een grote varkensstal.

De gemeente Kaag en Braassem, waar Woubrugge onder valt, heeft een vergunning afgegeven voor de bouw van de stal vlakbij woningen langs de Heijmanswetering.

De vergunning is verleend voor de uitbreidingsplannen van varkenshouder Kroes uit Woubrugge. Ondanks eerdere bezwaren van omwonenden en het feit dat er alternatieven zijn, heeft de gemeente een vergunning verleend voor de bouw. 

De uitbreidingsplannen omvatten het oprichten van varkensstallen, een loods en een laad- en spoelplaats.

Stankoverlast

Bewoners aan de Woubrugse kant van het water en bewoners aan de Alphense zijde nabij het Weteringpark vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun belangen. Ze vrezen voor geluids- en stankoverlast, maar ook voor hun gezondheid.

"Een spuitplaats is bedoeld om voertuigen te reinigen, dan wel te ontsmetten. Afhankelijk van de wind staan wij en onze kinderen dit lekker in te ademen. Ik stel me ook voor dat je er niet gezonder van gaat worden", meldt één van de bewoners.

"Daarnaast hebben mensen huizen gekocht voor de rust en het uitzicht. Dat zal na de uitbreiding ingrijpend veranderen."

Door middel van een onder de bewoners verspreide brief, wordt men opgeroepen om voor 17 augustus bezwaar aan te tekenen tegen de plannen.

Tip de redactie