Bij Villa Nuova aan de Oudshoornseweg in Alphen aan den Rijn zal 10 augutus een gedenkplaquette worden onthuld ter ere van dichter Jacques Cornelis Bloem. Villa Nuova is het woonhuis waar de jonge Bloem opgroeide.

J.C. Bloem is één van de grote, klassieke dichters uit onze literatuur. Hij werd geboren op 10 mei 1887 in de gemeente Oudshoorn, dat sinds 1918 deel uitmaakt van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Hoe groot het belang van zijn poëzie is voor de Nederlandse literatuur blijkt des te meer als in 1965 de Prijs der Nederlandse letteren aan hem wordt toegekend. Een belangrijke prijs op literatuurgebied, die eens in de drie jaar wordt toegekend door het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie.

De onthulling van de plaquette is de eerste van een reeks evenementen in het kader van het STA-ART project 'Dichter bij Bloem'. De plaquette is ontworpen door Arie van Garderen en bestaat uit een portret van Bloem en een strofe uit het gedicht 'Een dag'.

Op woensdag 10 augustus 2016 om 16.30 uur, op de vijftigste sterfdag van J.C. Bloem, zal het gedenkteken worden onthuld door de heer Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum en de heer Verkerk, namens de bewoners van Villa Nuova.