Vivienne van Eenennaam is door WJK ervaring rijker

Van 21 tot en met 24 juli werden in Tel Aviv de wereldkampioenschappen synchroonzwemmen tot en met 15 jaar gezwommen: de zogenaamde Comen Cup. 

Vivienne van Eenennaam uit Alphen aan den Rijn nam met het Nationaal Talententeam van de Koninklijke Nederlandse Zwembond - ook wel Jong Oranje 2 - deel aan deze kampioenschappen.

Vivienne vertelde voor de kampioenschappen enthousiast dat het 'echt gaaf' was om te mogen deelnemen en om te zien waar ze als team ten opzichte van de andere landen stonden op het gebied van synchroonzwemmen. 

De eerste twaalf ploegen - na het zwemmen van een eerste uitvoering en een techniekwedstrijd - mochten uitkomen in de finale. Het bleek net te hoog gegrepen voor de Nederlandse equipe. De finale werd gewonnen door Rusland, gevolgd door Oekraïne en Spanje. Nederland eindigde op de dertiende plek, hetgeen het team wel het recht gaf zogenaamd 'voor te mogen zwemmen'. 

Warmdraaien

Van Eenennaam legt uit: "Dat voorzwemmen wordt gedaan door de ploeg die net buiten de finale valt. Het team zwemt de volledige routine, krijgt ook punten, maar die tellen dan niet mee. Het is meer bedoeld voor de jury om 'warm te draaien', om de punten - die ze onafhankelijk van elkaar geven - enigszins op elkaar af te stemmen. Daarmee worden in de finale te grote verschillen zoveel mogelijk voorkomen."

De Nederlandse ploeg werd gevormd door Vivienne van Eenennaam, Kim Schallenberg, Manolya Yapar, Marit van den Wittenboer, Merel Hoogvliet, Liza Polukhina, Tess van Dijck en Maya Burger. Het team werd gecoached door Tonneke van Rooijen en Yvonne van Leeuwen.

Geen verloren kampioenschap

Ondanks dat een finaleplaats aan hun neus voorbij ging, is het volgens de Alphense zeker geen verloren kampioenschap. "We hebben mee kunnen kijken bij de echte grote landen en hebben nu kunnen zien waar we moeten verbeteren. We zijn echt een geweldige ervaring rijker!"

Met het voorzwemmen had de Nederlandse ploeg ook de mogelijkheid haar nummer een tweede keer te kunnen zwemmen. Van Eenennaam: "Dan zie je ook de kracht van het herhalen. Onze tweede zwem was veel beter dan onze eerste zwem en dat geeft dan gelijk ook weer positieve energie."

Tip de redactie