Europese top van waterpolo komt in AquaRijn

"Onze jongens hebben een goede loting. Ze kunnen heel ver komen", meldt Jary Göbel, toernooimanager van het Europees Kampioenschap waterpolo mannen onder 19 jaar. 

Hoe 'onze jongens' het doen, is te zien in zwembad AquaRijn van 11 tot en met 18 september.

Tot 'onze jongens' behoort ook een echte thuisspeler. Tim de Meij, speler van AZC, zit in het team Jong Oranje 1. In juli is Jong Oranje op trainingsstage in Montenegro. Daar worden wedstrijden gespeeld tegen clubteams en teams uit Hongarije, Montenegro, Servië en Australië.

De eerste drie teams zullen in september ook aantreden in Alphen aan den Rijn. Een aantal spelers gaat daarna eerst nog naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen waar Nederland zich helaas niet voor heeft geplaatst.

Try-out

In augustus volgt een trainingsstage met oefenwedstrijden tegen Duitsland in zwembad AquaRijn. "Deze trainingen en oefenwedstrijden gebruiken wij als try-out om te zien of alles inderdaad zo werkt als wij het vooraf hebben bedacht", meldt Göbel.

Hoewel AquaRijn een echt wedstrijdbad is volgens de internationale normen, zijn de ruimten rond het badwater niet erg groot. "We moeten warming-up ruimten maken voor de teams. Daarvoor zetten we de ruimte aan de zijkant van het bad af."

"Onder de horecaruimte wordt een tribune voor de jury gemaakt en achter de startblokken komt een extra tribune. We moeten ook catwalks voor de scheidsrechters langs de lange zijden van het bad aanleggen. Verder worden de kantoren ontruimd om plaats te maken voor de pers, de jury en andere officials."

Bezet

De topwaterpolospelers zijn niet alleen actief in AquaRijn. Ook in de zwembaden in Bodegraven en Gouda worden baden 'bezet'.

"Dat heeft te maken met de trainingen. Die kunnen we hier niet kwijt. De Hoorn is overvol, omdat alle normale activiteiten zoals zwemlessen uit AquaRijn er in De Hoorn tussen worden geschoven. Dus moeten we uitwijken. Gelukkig zijn er goede contacten met zwembaden in de regio."

EK mannen onder 19 jaar

De deelnemers aan het EJC in Alphen aan den Rijn zijn Servië, Italië, Duitsland en Turkije in groep A; Kroatië, Rusland, Georgië en Azerbeidzjan in groep B; Spanje, Nederland, Roemenië en Slovakije in groep C en Griekenland, Hongarije, Montenegro en Malta in groep 4.

De eerste dagen worden wedstrijden van 8.30 tot 22.00 uur gespeeld. De finales zijn zondagmiddag 18 september.

Tip de redactie