'Zeer onaangenaam verrast' over plan sluiten gevangenis

Het DJI heeft het advies afgegeven om de gevangenis aan de Eikenlaan binnen vijf jaar te sluiten. De ondernemingsraad van de penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn is 'zeer onaangenaam verrast' over het besluit.

Naar aanleiding van de leegstand binnen het gevangeniswezen is er besloten een achttal inrichtingen van het gevangeniswezen en drie jeugdinrichtingen te sluiten. Ook de locatie aan de Eikenlaan in Alphen wordt hierin aangemerkt als buiten gebruik te stellen locatie.

De ondernemingsraad laat weten bij het in april ingenomen standpunt te blijven, namelijk dat er voldoende alternatieve mogelijkheden aanwezig zijn om de locatie Eikenlaan te behouden voor het gevangeniswezen, of een andere bestemming.

"Naar de mening van de ondernemingsraad heeft de P.I. Alphen aan den Rijn aangetoond zeer flexibel te zijn voor wat betreft de plaatsing van gedetineerden of andere detentievormen, zeer eenvoudig kan op/afschalen in benodigde capaciteit en de kostprijs per detentieplaats zeer laag is."

De ondernemingsraad zegt al gesprekken te hebben gevoerd over eventuele alternatieven met burgemeester Liesbeth Spies. "De ondernemingsraad zal al het mogelijke, richting de lokale, landelijke politiek, vakbonden en DJI ondernemen om de locatie Eikenlaan en daarmee de werkgelegenheid voor de medewerkers te behouden."

Spies zet zich in

Afgelopen april besloot staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat de Alphense gevangenis vanwege de aanhoudende lage instroom van gedetineerden leeg zou blijven. Daarvoor deed het een half jaar dienst als noodopvang voor vluchtelingen.

Burgemeester Spies zette zich in om het besluit van staatssecretaris Dijkhoff terug te draaien. Dijkhoff werd teruggefloten door de Tweede Kamer en deed uiteindelijk de mededeling dat er toch gevangenen terug zouden keren naar de gevangenis.

Tip de redactie