Begonnen met inhijsen eerste brugdek Maximabrug

De eerste van twee brugdekken van de Koningin Maximabrug in Alphen aan den Rijn wordt dinsdag ingehesen. 

De werkzaamheden aan de nieuwe brug over de Oude Rijn zijn 's ochtends van start gegaan en zullen de hele dag in beslag nemen.

Maandagavond kwam het brugdek per ponton Alphen binnengevaren. Door de harde wind werd het transsport tijdelijk uitgesteld en bleef het brugdek enkele uren liggen in Gouda. Aan het begin van de avond werd transsport hervat en passeerde het brugdek alle Alphense bruggen.

Hijsen vanaf ponton

Het plaatsen van de twee brugdekken neemt twee dagen in beslag. Op dinsdag 12 juli wordt gestart met het plaatsen van het smalle brugdek. Op vrijdag 15 juli wordt het brede val van de brug ingehesen.

De brugdekken worden staand op pontons aangevoerd en ook het hijsen van het brugdek gebeurt vanaf een ponton. Op het ponton is een rupskraan verankerd die daardoor als een drijvende bok functioneert.

Na het tillen van het brugdek wordt de bok in positie geplaatst met lieren die verankerd zijn in de oever van de Oude Rijn. Eenmaal in positie wordt het brugdek in zijn scharnieren geplaatst. Na het plaatsen van het brugdek wordt dit brugdek in staande positie vastgezet.

Planning

Na de plaatsing volgt de afbouw en de inregeling van de brug zoals de techniek om de brug te openen en te sluiten, asfaltering en het afwerken van de verschillende onderdelen van de brug en de aanrijdroutes. Ook worden in deze periode de zonnepanelen geplaatst in de 'lus' aan de noordzijde van de brug. De planning is dat de brug in december 2016 in gebruik wordt genomen.

Tip de redactie