Gemeente Alphen niet uit de wind gehouden in rapport Julianabrug

In het woensdag verschenen rapport over het ongeluk met de Julianabrug in Alphen aan den Rijn wordt de gemeente niet uit de wind gehouden.

"Hoewel er gelukkig geen menselijke slachtoffers zijn gevallen, heeft de gebeurtenis van 3 augustus grote impact gehad op veel van onze inwoners en ondernemers", laat het college van Alphen in een reactie weten.

Het college hoopt dat het rapport ook voor hen zorgt voor meer inzicht in hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat het hen helpt om de gebeurtenis een plek te geven.

"Het rapport geeft duidelijkheid over de oorzaak en achtergronden van het kraanongeval. Het is een scherp rapport met adviezen waar alle betrokkenen lering uit kunnen trekken. Het college neemt de aanbevelingen die de Onderzoeksraad doet ter harte en gaat het rapport de komende dagen uitgebreid bestuderen en bespreken."

Gebrekkig

Het rapport laat de gemeente duidelijk zien dat de oorzaak van het ongeval ligt in de gebrekkige voorbereiding van de hijswerkzaamheden. De eerste verantwoordelijkheid hiervoor ligt volgens de Onderzoeksraad bij het kraanbedrijf en het pontonbedrijf.

De Onderzoeksraad richt een groot deel van haar onderzoek en aanbevelingen op de bouwsector en de aannemers die gezamenlijk de opdracht hebben uitgevoerd.

College: "In het rapport wordt ook specifiek stil gestaan bij de rol van de gemeente als opdrachtgever en vergunningverlener. Zo gaat het rapport in op de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de gemeente en de aannemerscombinatie met betrekking tot de veiligheid van de omgeving. Alle betrokken partijen hadden meer zorg moeten besteden aan de omgevingsveiligheid," aldus de gemeente Alphen.

Veiligheid

"De gemeente gaat als opdrachtgever intensiever sturen op het betrekken van alle disciplines in het proces vanuit het belang van de omgevingsveiligheid. Ook vragen wij als vergunningverlener vaker om een bouwveiligheidsplan. Alle activiteiten richten zich op het vergroten van de bewustwording van alle betrokkenen met betrekking tot de risico's."

Op 6 juli bespreekt de raad het rapport Hijsongeval Alphen aan den Rijn tijdens een extra raadsvergadering.

Tip de redactie