Op dinsdag 12 juli en vrijdag 15 juli 2016 worden de beweegbare brugdekken van de Koningin Máximabrug in Alphen aan den Rijn geïnstalleerd. Eind dit jaar wordt de brug in gebruik genomen.

Gedurende de werkzaamheden op 12 en 15 juli zijn de Gnephoek en Hoogewaard op circa 350 meter afstand van de brug van 6.00 uur tot 19.00 uur afgesloten voor autoverkeer, fietsers en voetgangers. De Oude Rijn is op 12 juli en 15 juli gestremd van 6.30 tot 18.30 met een uitloop tot 20.00 uur.

Het plaatsen van de twee brugdekken neemt twee dagen in beslag. Op dinsdag 12 juli wordt gestart met het plaatsen van het smalle brugdek.

De brugdekken worden staand op pontons aangevoerd vanuit de Hollandia fabriek in Krimpen aan den IJsel. Het hijsen van het brugdek gebeurt vanaf een ponton waarop een rupskraan verankerd is die daardoor als een drijvende bok functioneert.

Bok

Na het tillen van het brugdek wordt de bok in positie geplaatst met lieren die verankerd zijn in de oever van de Oude Rijn. Eenmaal in positie wordt het brugdek in zijn scharnieren geplaatst. Na het plaatsen van het brugdek wordt dit brugdek in staande positie vastgezet.

Op vrijdag 15 juli wordt het brede val van de brug ingehesen. De werkwijze is gelijk aan die bij het smalle val.

Afbouw

Na de plaatsing volgt de afbouw en de inregeling van de brug zoals de techniek om de brug te openen en te sluiten, asfaltering en het afwerken van de verschillende onderdelen van de brug en de aanrijdroutes.

Ook worden in deze periode de zonnepanelen geplaatst in de 'lus' aan de noordzijde van de brug. De planning is dat de brug in december 2016 in gebruik wordt genomen.