Ruim 36.000 euro voor aanpak jihadisme in Leiden en Alphen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft 2,2 miljoen euro beschikbaar gesteld aan twaalf gemeenten om hun integrale aanpak van jihadistische radicalisering te versterken.

Leiden en Alphen aan den Rijn kregen samen ruim 36.000 euro toegewezen.

De plannen gaan vooral over het voorkomen van radicalisering. Onder andere door het in kaart brengen en analyseren van de problematiek en netwerken vormen van sleutelfiguren. Ook het bevorderen van kennis en kunde van jongerenwerkers, wijkagenten en docenten komt in de plannen voor. 

Gemeenten

Andere gemeenten die ook een bedrag ter beschikking gesteld krijgen, zijn Almere, Amersfoort, Culemborg, Gouda, Haarlemmermeer, Hilversum, Maastricht, Nijmegen, Nuenen, Schiedam en Zwolle.

Bij het plan van Zwolle zijn Deventer, Raalte, Olst-Wijhe en Kampen betrokken, Schiedam betrekt Vlaardingen en Maassluis. Alphen aan den Rijn haakt aan bij het plan van Leiden.

Informatiepunt

De gemeente Alphen aan den Rijn lanceerde in november vorig jaar een informatiepunt waar mensen terecht kunnen met vragen over radicalisering en polarisatie.

Burgemeester Liesbeth Spies liet toen weten dat het verstandig is om voorbereid te zijn op dit thema. "We willen vooral preventief samenwerken om echte problemen te voorkomen", aldus Spies.

Tip de redactie