Gemeente stelt miljoenen beschikbaar voor de SWA

De gemeente Alphen aan den Rijn moet miljoenen reserveren om de financiële problemen van de Sociale Werkvoorziening Alphen aan den Rijn (SWA) op te lossen.

Het begrotingstekort van de SWA blijkt geen 1,4 miljoen euro te zijn maar 2,9 miljoen euro. Het onderzoeksrapport dat in maart werd gepresenteerd, wat de reden was voor Willem-Jan Stegeman (D66) om per direct op te stappen als wethouder, gaf geen uitsluitsel over het begrotingstekort. Wethouder Du Chatinier heeft nu zelf uitgezocht wat het tekort is.

Daarnaast kampt het pand van de SWA met leegstand. Om het vastgoedvraagstuk op te lossen, moeten de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop 13,4 miljoen euro storten. 10,7 miljoen euro komt voor rekening van de gemeente Alphen, de andere twee gemeente nemen de overige twintig procent voor hun rekening.

De incidentele 10,7 miljoen euro wil Du Chatinier betalen uit de algemene reserves van de gemeente. De investering is geen probleem voor de gemeente, die een goed gevulde reservepot heeft om dit soort tekorten op te vangen. Wel is het de bedoeling dat er dingen moeten veranderen bij de SWA om een gezonde, financiële toekomst te garanderen.

In het najaar van 2016 moet duidelijk worden hoe de toekomst van de SWA eruit komt te zien.

Tip de redactie