Team Alphen d'Huzes haalt ruim 148.000 euro op

Donderdag 2 juni - de 'koersdag' van Alpe d'HuZes - begon vroeg voor Team Alphen d'HuZes.

Alle leden van het team hebben de beroemde Alp één of meerdere keren beklommen. 's Avonds kon Team Alphen d'HuZes het voorlopige eindbedrag van 148.635 euro bekend maken. 

Donderdag 2 juni - de 'koersdag' van Alpe d'HuZes - begon vroeg voor Team Alphen d'HuZes. De meeste wekkers rinkelden tussen 02.00 en 02.15 uur, zodat de deelnemers om 03.00 uur in de teamdubbeldekker konden afdalen naar startplaats Bourg d'Oisans, waar om 04.30 uur het startschot werd gegeven door Johan van der Waal, die na deze editie afscheid neemt als voorzitter van de Stichting Alpe d'HuZes.

De fietsende, hardlopende en wandelende teamleden kregen het meteen stevig voor de kiezen. Vrij kort na de start vond een ongeval plaats in de omgeving van Bocht 21; de eerste haarspeldbocht in het parcours. Een 31-jarige deelnemer moest ter plekke worden gereanimeerd en werd daarna afgevoerd naar het ziekenhuis. Enkele uren later bleek het slachtoffer buiten levensgevaar te zijn.

Persoonlijke beleving

Het vroege incident was gelukkig niet maatgevend voor het verdere verloop van de dag. De 50 kanjers van Alphen d'HuZes lieten zich - net als de 9 Zussen een dag eerder - allemaal van hun beste kant zien. In groepsverband of alleen; alle teamleden kwamen op eigen kracht onder voortdurend wisselende weersomstandigheden boven. Een aantal deed dat vaker dan één keer, maar dat was natuurlijk niet verplicht. Alpe d'HuZes is nu juist bedoeld om op een eigen manier dierbaren te herdenken of te steunen in hun strijd tegen kanker. Op welke manier het parcours van 13,8 kilometer met 21 bochten wordt afgelegd en hoelang daarover wordt gedaan, is van ondergeschikt belang. Tijdens Alpe d'HuZes is er alle ruimte voor persoonlijke beleving.

Triomftocht

Aansluitend aan de facultatieve saamhorigheidsklim, die aan het eind van de middag startte en rond 19.30 uur uitmondde in een ware triomftocht op de top van de berg, liepen zoveel mogelijk deelnemers in teamverband over de finish, waarbij diverse teams op een spandoek toonden hoeveel geld de teamleden gezamenlijk bij elkaar hebben ingezameld voor KWF Kankerbestrijding.

Team Alphen d'HuZes kon trots in beeld brengen dat het voorlopige eindbedrag 148.635 euro is geworden. Vorig jaar werd 122.189 euro over de Franse eindstreep gedragen. Vermeerderd met latere donaties liep het eindbedrag over 2015 op tot 145.000 euro. Wanneer de huidige toezeggingen voor 2016 worden nagekomen, wordt het bedrag dit jaar minstens 156.866 euro. Het voorlopige eindbedrag van Alpe d'Huzes 2016 werd om 20.00 uur door de organisatie bekendgemaakt: 10.738.427,81 euro.

Tip de redactie