Met ingang van het nieuwe seizoen kunnen Alphense organisaties voortaan gratis gebruik maken van zalen en andere ruimtes in Theater Castellum. 

Belangrijkste voorwaarden zijn dat het moet gaan om activiteiten die openbaar toegankelijk zijn en dat de organisaties zelf geen winstdoel hebben, dus vereniging of stichting zijn.

Interim-directeur Leo Pot: "Er vinden elk seizoen een paar honderd theatervoorstellingen plaats in de zalen van Castellum, maar er blijven dan nog genoeg dagen over waarop een zaal leeg staat." 

"We willen op deze manier nog eens benadrukken dat Castellum niet alleen vóór, maar ook ván alle Alphenaren is", vervolgt Pot. "Hoe intensiever het gebouw wordt gebruikt, hoe groter het maatschappelijk rendement ervan is."

Maatschappelijk nut

Er zijn uiteraard wel een paar voorwaarden. Het gaat dus niet om commercieel gebruik; er moet een maatschappelijk nut zijn. Als er bovendien door een organisatie een toegangsprijs wordt gevraagd, wil Castellum daar een percentage van ontvangen om zo de directe kosten, in ieder geval gedeeltelijk, te kunnen dekken.

Ook kan - afhankelijk van het gebruik - een tegemoetkoming in de energie- en schoonmaakkosten worden gevraagd.

Intensiever gebruik

Hoewel Castellum hierdoor in de toekomst minder huurinkomsten zal hebben, wordt er van uit gegaan dat een intensiever gebruik zal betekenen dat er hogere horeca-inkomsten zullen zijn en dat de drempel om voorstellingen te bezoeken lager zal worden.