Theater Castellum krijgt een incidentele subsidie van 975.000 euro van gemeente Alphen aan den Rijn. 

De subsidie is bedoeld om het negatieve eigen vermogen van het theater weg te poetsen en achterstallig onderhoud uit te voeren.

Het theater aan het Rijnplein heeft in de afgelopen jaren een negatief eigen vermogen opgebouwd van zo'n 500.000 euro. Vorig jaar liep dat tekort op naar ongeveer 700.000 euro. Daarnaast is het theater na elf jaar toe aan het nodige onderhoud, zoals het vervangen van stoelen in de bioscoop.

"Het theater is druk bezig met het schrijven van een bedrijfsplan", legt wethouder Michel du Chatinier uit. Om de toekomst van het theater te verzekeren is het nodig om naar het verleden te kijken, vindt de wethouder.

"We willen niet doorgaan zoals voorgaande jaren, maar de financiën moeten wel op orde zijn om te werken aan de toekomst. De incidentele subsidie is bedoeld om het theater uit de put te helpen, want we willen het theater behouden."

Structureel extra geld

Het bedrijfsplan moet uiterlijk 1 juli 2017 worden ingediend bij de gemeente. Mocht daar uit blijken dat er structureel extra geld nodig is om Castellum draaiende te houden, dat is dat volgens Du Chatinier niet onbespreekbaar.

Na de zomer moet meer duidelijk worden over theater Castellum en haar toekomst.