Theater Castellum lijkt weer met opgeheven hoofd naar de toekomst te kunnen kijken. Tot vreugde van het theater heeft het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn toegezegd om te kijken naar een structurele oplossing voor het jaarlijkse begrotingstekort van 100.000 á 200.000 euro.

Het theater krijgt jaarlijks ruim 300.000 euro subsidie voor de huur van het pand aan het Rijnplein. Daarnaast moet Castellum zo'n 600.000 euro aan inkomsten genereren om te kunnen draaien.

"Elk regulier theater eindigt aan het eind van het jaar met een tekort en daar komt dan subsidie bij om het op nul te krijgen. En de subsidie wordt altijd een jaar van tevoren al toegekend en bij Castellum was het eigenlijk al die jaren te weinig. En dan moest er dus aan het eind van het jaar weer bijgepast worden", zegt directeur Leo Pot.

Inmiddels is de schuld van Theater Castellum opgelopen tot 700.000 euro. Hulp vanuit de gemeente is dus zeer welkom. En dat lijkt er nu dus ook te gaan komen. Al moet de gemeenteraad zich daar nog over buigen.

"Ik verwacht eerlijk gezegd daar geen grote problemen bij", aldus Pot. "Alphen is echt trots op Castellum, op z'n theater. En iedereen vindt dat het die rol goed moet kunnen vervullen. En als wij duidelijk kunnen maken waarom dat nodig is, dan denk ik dat dat geen problemen oplevert."