"Zijn de mensen waarmee u op missie bent geweest vrienden geworden?" "Heeft de missie uw karakter veranderd?" Zo maar twee vragen die werden gesteld tijdens de eerste Veteranenlunch op maandag 25 april.

Restaurant Dolce Vita aan het Rijnplein in Alphen aan den Rijn doneerde een lunch aan zes leerlingen van de OBS Het Startblok, zes oude veteranen en zes jonge veteranen. Tijdens deze lunch mochten leerlingen alles wat ze wilden weten over missies vragen aan de aanwezige veteranen.

Wat weten kinderen eigenlijk van veteranen? Wat is een missie en wat hebben veteranen allemaal meegemaakt? De Veteranenlunch bleek een prima gelegenheid om daar achter te komen en de kinderen hadden zich dan ook prima voorbereid.

De leerlingen hadden vragen pakkende vragen bij zich voor de aanwezige veteranen. Dit waren zeer persoonlijke vragen zoals: "Vonden uw kinderen het niet erg dat u op missie ging en hoe zag de opleiding eruit?" De veteranen gaven eerlijke en open antwoorden op alle vragen van de kinderen.

Stil

Toen een van de kinderen vroeg: "Heeft u wel eens meegemaakt, dat er iemand tijdens de missie is doodgegaan?", werd een aantal veteranen stil. Niet iedereen kon het opbrengen om daar iets over te vertellen. Maar gelukkig werden dit soort moeilijke vragen door de kinderen wel gesteld en konden de meeste veteranen wel een antwoord geven. Juist dat maakte deze Veteranenlunch bijzonder.

Maar ook de veteraan zelf mocht zijn verhaal, aan de hand van een meegebracht voorwerp vertellen. Zo ontstond er een mooi gesprek tussen de aanwezige veteranen en de leerlingen. Ervaringen van de veteranen, sommige zeer aangrijpend, vonden een luisterend oor bij de aanwezige leerlingen.

De Oude Stomp

Deze lunch was mede georganiseerd door De Oude Stomp, het activiteitencentrum voor veteranen in Alphen aan den Rijn. Dit centrum staat open voor alle veteranen in de regio en organiseert ook regelmatig lezingen op scholen.