Het programma van Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) is maandag bekendgemaakt. Tijdens deze dagen zijn er door heel Alphen in den Rijn allerlei activiteiten te vinden.

Koningsdag

Van vrijdag 22 tot en met woensdag 27 april is op het Aarplein de traditionele Koningskermis te vinden en in het centrum, van de Castellumstraat tot en met de Pieter Doelmanstraat, staan de verschillende kramen van de Koningsmarkt.

Ook dit jaar is er weer Parkkunst in het Park Rijnstroom met straattheater, kinderkermis en kunstpark. Dat vangt om 12.00 uur aan, de optredens worden vanaf 13.00 uur verzorgd door Long Way Blues, Boys named Sue (15.00 uur) en Toe Maar - Doe Maar (17.30 uur).

Daarnaast wordt in het Burgemeester Visserpark de traditionele kinderrommelmarkt georganiseerd en staan ook het Europapark en het Rijnplein weer bol van de activiteiten. De volledige programma's vind je hier onder.

Bekijk hier het hele programma

Bevrijdingsdag

Donderdag 5 mei staat het centrum van Alphen aan den Rijn in het teken van het eerste Alphens Bevrijdingsfestival. Om 12.30 uur starten de activiteiten met live muziekoptredens van diverse lokale en nationaal bekende artiesten op het Rijnplein.

Het Alphens Bevrijdingsfestival komt voort uit een samenwerking tussen PopPlatform Alphen (PPA) en De Alphense Studentenvereniging (DAS). PPA is verantwoordelijk voor het middagprogramma; DAS neemt vanaf 18.00 uur de teugels in handen.

Kenmerkend voor het bevrijdingsfestival is het ruim gevarieerde aanbod en de vrije toegang. De organisatie wil het evenement in de komende jaren laten uitgroeien tot een begrip in Alphen aan den Rijn, om Alphenaren een unieke kans te geven om samen de vrijheid te vieren.

Het Alphens Bevrijdingsfestival wordt dit jaar geopend door Venhill, als winnaar van de Battle of the Bands 2016. Ook Danny Vera (huisband Voetbal Inside) is 's middags van de partij. In het avondprogramma zijn onder meer Barry Badpak, Helemaal Top, Alexander de Grote en Bibossa & Dublanc te bewonderen.

Bekijk hier de volledige line-up

Bevrijdingsvuur

In de nacht van 4 op 5 mei wordt net als in andere jaren de bevrijdingsvuurestafette gelopen van Wageningen naar Alphen aan den Rijn, een tocht van 135 kilometer. Onder de lopers bevinden zich bekende inwoners uit Alphen.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur op het Rijnplein, worden ook de dorpskernen binnen de gemeente bezocht. De vlam symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Garderegiment Fuseliers Prinses Irene in 2016 start een mooie traditie. In mei 1945 trok de Irene Brigade via Zeist, Utrecht, Woerden, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude-Rijndijk, Leiden, Voorschoten, Wassenaar, Den Haag binnen.

Door de historische route exact te lopen verbinden de lopers zich aan de herinnering van de Prinses Irene Brigade en het huidige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.

Legervoertuigen

De doorkomst van het bevrijdingsvuur wordt omkleed met historische (leger) voertuigen, moderne defensievoertuigen en ander materieel. Deze Liberty Tour stopt op het Rijnplein en vervolgt zijn weg via Boskoop en Benthuizen naar Den Haag. Het Malieveld is het eindpunt van de Liberty Tour.

De tocht met legervoertuigen door Alphen levert vaak prachtige beelden op. Bij het overschrijden van de gemeentegrens zullen veteranen en enkele schoolkinderen in de voertuigen instijgen en meerijden tot het Rijnplein.

De lopers en de voertuigen worden op 5 mei rond 9.00 uur in het centrum van Alphen verwacht.