Vanaf mei zullen de eerste arrestanten weer plaatsnemen in de penitentiaire inrichting (PI) Alphen aan den Rijn, locatie Eikenlaan. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff van V&J zaterdag medegedeeld aan burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn.

Dijkhoff en Spies zijn erg tevreden over de samenwerking die plaatsvond in Alphen aan den Rijn tussen het COA en DJI. "Ik heb erg veel waardering voor de manier waarop de gemeente Alphen aan den Rijn samen met DJI en het COA en zich hebben ingezet voor de opvang van de vluchtelingen", stelt Dijkhoff. "Afgelopen periode hebben hier vluchtelingen gezeten, binnenkort komen de eerste arrestanten weer terug naar Alphen aan den Rijn".

De locatie Eikenlaan van de PI Alphen aan den Rijn is het afgelopen halfjaar gebruikt als opvanglocatie voor vluchtelingen. Conform afspraak vertrok vandaag de laatste vluchteling uit de opvanglocatie.

De locatie Eikenlaan dreigde leeg komen te staan vanwege de aanhoudende lage instroom van gedetineerden. Dijkhoff heeft nu burgemeester Spies laten weten dat dit niet zal gebeuren. Hoeveel arrestanten in de Eikenlaan geplaatst worden is nog niet bekend.

Spies is content dat de regering tot dit inzicht is gekomen. "Staatssecretaris Dijkhoff komt hiermee zijn afspraak na", stelt ze. "Namelijk dat na zes maanden noodopvang voor vluchtelingen de PI weer in gebruik wordt genomen als gevangenis. Dit goede bericht is een steun in de rug voor het personeel van de PI."