Vandaag beginnen de voorbereidingen in Alphen aan den Rijn om het brugdek van de Koningin Julianabrug op haar plek te hijsen. 

Als eerste wordt gestart met de opbouw van de kraan van 400 ton op de Willem de Zwijgerlaan.

Morgen worden delen van de pontonbrug en de keet verplaatst en wordt de tweede kraan opgebouwd. Gestart wordt met het plaatsen van de ballastkist (contragewicht van de brug) en andere onderdelen om de brug te kunnen openen en sluiten. Naar verwachting starten deze hijswerkzaamheden rond 12.00 uur en zijn deze rond 16.00 uur afgerond. Hierna wordt de basculekelder afgebouwd en kan over circa vijf weken het rijdek worden teruggeplaatst.

Tijdens de werkzaamheden is de noodbrug van 5 tot en met 7 april afgesloten.

Aannemerscombinatie

Het inhijsen van Julianabrug gebeurt door aannemerscombinatie Mammoet en Peinemann. Onderaannemer Peinemann, die de hijsklus op 3 augustus ook voor zijn rekening nam, maakt de hijsplannen en heeft de coördinatie. Mammoet, die vorig jaar ook de Julianabrug en de omgevallen hijskranen heeft geborgen, levert de hijskranen en machinisten.

Het inhijsen van het brugdek zal dit keer niet vanaf het water gebeuren. Alle hijskranen die nodig zijn om het brugdek te plaatsen, komen op of naast de Julianabrug te staan.