De gemeenteraad heeft op 31 maart een motie van GroenLinks, D66, ChristenUnie en het CDA aangenomen waarin het college wordt opgeroepen zich in te spannen om de Penitentiaire Inrichting aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn te behouden. 

Deze motie volgt op de bekendmaking van staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat hij van plan is deze gevangenis te sluiten vanwege een landelijk cellenoverschot.

GroenLinks raadslid Erik van Zuylen: 'Wij schrokken van de aankondiging dat de staatssecretaris het detentiecentrum aan de Eikenlaan wil sluiten. Deze inrichting is één van de modernste van Europa en is pas in 2007 in gebruik genomen.

De sluiting zal waarschijnlijk de banen van ca. 200 medewerkers kosten. Dat terwijl aan de werknemers verschillende malen toegezegd dat alles vanaf 1 mei, nadat de faciliteit een half jaar als noodopvang voor vluchtelingen is gebruikt, weer bij het oude zou zijn. Wat ons betreft is de sluiting van de gevangenis een vorm van kapitaalvernietiging.'

Burgemeester Spies en het college delen onze onvrede over het feit dat Dijkhoff zijn afspraken niet nakomt en zetten met deze steun van de raad alles op alles om de PI te behouden.