Het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn staat in de top tien van de meest energieopwekkende stadskantoren in Nederland.

Deze ranglijst wordt samengesteld door online platform De nieuwe draai.

Volgens het platform heeft het Alphense gemeentehuis een functioneel design. "De opvallende glazen klimaatgevel laat op het zuiden veel licht en warmte binnen en zorgt tegelijkertijd voor koeling en ventilatie. De gebruikte materialen in het gebouw zijn te hergebruiken of recyclen en er is geen kunststof toegepast," zo luidt het commentaar.

Dat alle publieksfuncties zijn ondergebracht 'in een soort markthal op de begane grond', maakt de gemeente voor de burger benaderbaar en overzichtelijk volgens het platform.

Zonnepanelen

Wat niet wordt vermeld maar wel energieopwekkend is, is dat het gemeentehuis onlangs 140 zonnepanelen op het dak liet plaatsen. De panelen wekken stroom op die vergelijkbaar is met het jaarverbruik van ongeveer 15 huishoudens.

Op donderdag 7 april 2016 wordt de top 5 bekend gemaakt tijdens het evenement 'Van stadskantoor naar stadshart' dat plaatsvindt in het stadskantoor in Utrecht.