De vlag van het gemeentehuis in Alphen hangt donderdag halfstok vanwege de aanslagen in Brussel. Ook in andere gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland zal de vlag halfstok hangen.

"Het is een symbolische uiting van ons diepe medeleven met alle slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel", zegt burgemeester Liesbeth Spies in een schriftelijke verklaring.

De burgemeester zegt weerbaar te zijn. "Het kan en mag niet zo zijn, dat de laffe daad van enkelen de veiligheid van velen bedreigt. Dat de felbevochten waarden van onze moderne rechtsstaat verloren gaan in een vuurzee van barbaars geweld. Dat Europa op haar grondvesten schudt, terwijl dat fundament van saamhorigheid en solidariteit juist nú zo belangrijk is."

Doorgaan

Spies zegt dat de enige manier om de aanval te pareren is om op gebruikelijke manier door te gaan met leven. "Door elkaar te ontmoeten, te spreken en te steunen, in een sfeer van wederzijds respect. Onze veiligheid is wellicht kwetsbaar, maar zeker zo dierbaar."

"De vlaggen gaan vandaag halfstok, maar de manier waarop wij met elkaar willen leven in vrijheid en veiligheid, staat recht overeind."