Wethouder Gerard van As wil het bespreken van een geheel nieuwe bouwlocatie voor Alphen-stad op de agenda van de gemeenteraad hebben. "In 2019 is Alphen aan den Rijn volgebouwd. Voor die tijd moeten we als gemeente besluiten of we willen dat de stad op slot gaat óf dat we een nieuwe bouwlocatie gaan ontwikkelen."

De keuze voor bouwgrond is beperkt. Van As noemt drie mogelijke locaties: de Ridderbuurt, de Heuvelweg en de Gnephoek. "Van de Gnephoek weten we dat dit een goede mogelijkheid is, want dat is jaren geleden al onderzocht. De zandgrond is geschikt om te bouwen zonder dat de hele zaak binnen de kortste keren verzakt en er zijn voldoende wegen om netjes op aan te sluiten door de bouw van de Maximabrug."

Van As levert in mei een nota met de voors en tegens voor nieuwbouw én de beoogde locaties aan bij de gemeenteraad. "We moeten er dit jaar over spreken. Als we willen bouwen, hebben de voorbereidingen een doorlooptijd van 6 tot 8 jaar. In 2019 worden de laatste inbreilocaties in gebruik genomen. Daarna kunnen we voor de inwoners van de stad niets meer doen."