Glasvezel voor heel de gemeente binnen handbereik

De Vereniging van Ondernemingen in Alphen aan den Rijn e.o (VOA) heeft het initiatief genomen om glasvezel voor elk bedrijf in de gemeente mogelijk te maken. 

Glasvezel is de beste oplossing voor een snelle en betrouwbare internetverbinding. In de meer afgelegen gebieden in de gemeente Alphen aan den Rijn is een glasvezelverbinding echter zo goed als onbetaalbaar voor de potentiële gebruikers.

Diederik Oosting, bestuurslid VOA: "Goed en snel internet is een randvoorwaarde geworden in relatie tot een bloeiend ondernemingsklimaat met volop ruimte voor economische groei. Daarom hebben we ons initiatief 'GlasNet Alphen' bij de gemeente aangekaart. Greenport Boskoop heeft zich daarbij aangesloten."

Betaalbaar

Wethouder Tseard Hoekstra heeft een haalbaarheidsonderzoek door de gemeente laten uitvoeren. Daaruit bleek dat de gemeente bij voldoende deelnemers in 2016 kan worden voorzien van een gebied dekkend, open en betaalbaar glasvezelnetwerk op 10 bedrijventerreinen: Molenwetering, Rijnhaven, Hoorn, Hoogewaard, Heimanswetering, Schans 1, Schans 2, Steekterpoort, ITC Boskoop en Greenport Boskoop.

Daarmee zijn de ondernemers op die terreinen niet langer afhankelijk van een trage ADSL-verbinding en kunnen ze besparen op hun ICT-kosten. Met GlasNet Alphen kunnen ze sneller en goedkoper zakendoen. Dat vergroot het perspectief op een gezonde zakelijke toekomst.

Rendabel

GlasNet Alphen benadert de bedrijven op de genoemde bedrijventerreinen op korte termijn met de vraag om te participeren in het initiatief. Met ca. 250 deelnemers kan het glasvezelnetwerk op de genoemde bedrijventerreinen budgetneutraal worden gerealiseerd.

Wanneer het minimale aantal deelnemers is bereikt, kan vrijwel direct worden gestart met de aanleg. Daarbij wordt bekeken of de aanleg van het glasvezelnet door lokale partijen kan worden uitgevoerd.

Met de aanleg is een investering gemoeid van circa 2,5 miljoen euro, waarvoor geen subsidie nodig is. Ondernemend Alphen wil zelf een platform creëren waarin ondernemers uit eigen middelen investeren om andere ondernemingen te ondersteunen, zodat ze gezamenlijk beter voorbereid zijn op de digitale toekomst.

Dat heeft een positieve invloed op de marktpositie van de gemeente als vestigingslocatie voor bedrijven. Vanuit de onlangs opgerichte Economic Development Board Alphen aan den Rijn is dan ook positief gereageerd op dit initiatief.

Tip de redactie