De oppositiepartijen RGL, SP, PvdA en GroenLinks hebben een spoeddebat aangevraagd over de verkoop van het Nutsgebouw. 

Wethouder Gerard van As reageert verbaasd: "De gemeenteraad is eind augustus vorig jaar door mij geïnformeerd over de verkoop aan een Alphense beleggingsmaatschappij. Daar is op 19 augustus een raadsbrief over gezonden en op 3 september is hier een presentatie over gehouden voor de raadsleden in het gemeentehuis. Ik heb toen geen signalen ontvangen dat de gemeenteraad tegen de verkoop zou zijn."

De verkoop van het Nutsgebouw was gekoppeld aan de restauratie van het gebouw en aan een goede invulling met horeca. Dat was door de gemeenteraad gevraagd en dat is door de wethouder precies zo uitgevoerd. Omdat de formule van La Place door het faillissement van V&D en de doorverkoop van bestaande La Place-locaties roet in het eten gooide, is de afgelopen weken gezocht naar een alternatief.

Dat is gevonden in het plan van John Vermeer, directeur van Centurio Vastgoed. Vermeer herstelt het pand in oude glorie. Het Nutsgebouw wordt gerestaureerd en gerenoveerd, zodat het weer vele jaren meekan. Aan de 'lelijke' zuidkant wordt een serre gebouwd en van binnen wordt het gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor horecaondernemingen. Over de nieuwe plannen zijn deze week in de media verschillende berichten verschenen.

"Het college van Burgemeester & Wethouders is bevoegd om gemeentelijk vastgoed te verkopen. Omdat wij wel wisten dat het Nutsgebouw voor veel inwoners een emotionele waarde heeft, zijn wij hier zeer zorgvuldig mee omgegaan", aldus Van As.

"Nadat de raad vorig jaar was geïnformeerd is het pre-contract opgesteld. Dat is ondertekend en daar kun je dan als gemeente niet meer van af. De belegger heeft na het faillissement van La Place het pand doorverkocht aan Centurio. Daar staan wij als gemeente formeel buiten, maar de belegger en John Vermeer zijn wel om de tafel komen zitten om het concept te presenteren."

Het spoeddebat staat als enige onderwerp op de agenda van de ingelaste gemeenteraadsvergadering van dinsdag 8 maart.

Via deze link is een interview met John Vermeer en Gerard van As te horen