De politie zal in de week van 7 tot 11 maart weer extra aandacht besteden aan het terugdringen van auto-inbraken en diefstal van auto's in de gemeente Alphen aan den Rijn. Op verschillende manieren zullen tips worden gegeven om de kans op auto-inbraken en diefstal van auto's te verkleinen.

Politiemedewerkers en de gemeente zullen onder andere flyers uitdelen aan autobezitters en onder de ruitenwissers van geparkeerde voertuigen plaatsen. De politie zal tijdens de surveillance extra aandacht besteden aan verdachte personen en voertuigen.

Ook wordt de ANPR-auto (Automatic Numberplate Recognition) ingezet. Hiermee wordt gekeken of auto's gesignaleerd staan of bekend zijn bij de politie of andere veiligheidspartners. Als er door middel van dit systeem een 'hit' is, worden voertuigen en inzittenden gecontroleerd.

Maatregelen die geen geld kosten

Eenvoudige maatregelen kunnen soms al voldoende zijn om auto-inbraken te voorkomen. Parkeer de auto bij voorkeur op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende bebouwing. Laat geen waardevolle voorwerpen in de auto achter.

Gebruikt u een los navigatiesysteem? Berg dan de houder op, doe de sigarettenaansteker terug in de houder en zorg ervoor dat de afdruk van de houder niet meer zichtbaar is op uw voorruit. Veel auto-inbrekers gaan nog uit van de veronderstelling dat het navigatiesysteem dan in de auto wordt achtergelaten.

Ziet u iets verdachts?

Staat er een onbekend persoon in de auto van uw buurman te gluren? Hoort u op bijzondere tijdstippen glasgerinkel buiten? Noteer dan het signalement van de verdachten en wanneer mogelijk een kenteken. Bel altijd direct 112. De politie kan dan snel ter plaatse zijn om verdachte personen te controleren of op te pakken.