Maar liefst 20 bands met roots in de gemeente Alphen aan den Rijn doen mee met de Alphense editie van Battle of the Bands 2016. Op de eerste drie vrijdagavonden in maart worden drie voorrondes gehouden op verschillende podia in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Vrijdagavond 4 maart is tienercentrum MAX 'the place to be', en één week later is The Cube in Boskoop het decor voor de tweede voorronde. De derde en laatste voorronde wordt gehouden in dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp.

Vrijdag 25 maart is gereserveerd voor de finale, die in MAX wordt gehouden. Daar mogen de beste twee bands per voorronde, mogelijk vergezeld door twee houders van een wild card, laten zien en horen waarom zij de titel 'Beste Band van Alphen aan den Rijn 2016' zouden moeten winnen.

Winnaar

De winnaar van de muzikale competitie mag de opening verzorgen van het Bevrijdingsfestival dat op donderdag 5 mei op het Rijnplein plaatsvindt.

De hoofdprijs wordt beschikbaar gesteld door de organiserende vereniging PopPlatform Alphen, die het uitvoeren van moderne muziek en live optredens stimuleert. De coördinatie en presentatie van de Battle of the Bands is in handen van Rob Buisman.

De muziekgenres van de 20 deelnemers variëren van latin, pop, rock en blues tot hiphop, rapcore, en deathmetal. De bands krijgen exact 20 minuten de tijd om hun kunnen in de praktijk te demonstreren.

Jury

Het zal voor de vaste jury, die uit voorzitter/gitarist Jeroen Bakker (The Adele Project), zangeres Gonny Langejans, wethouder/bassist Tseard Hoekstra, drumdocent Roel van der Sluis en 'muziekprofessor' Roelf Scholma bestaat, zeker geen eenvoudige taak zijn om de bands met elkaar te vergelijken.

Gezien de ervaringen van de eerste editie in 2015 heeft PopPlatform Alphen er echter alle vertrouwen in dat de uiteindelijke winnaar de prijs ondubbelzinnig verdient.

Voor de Battle of the Bands worden de zalen een half uur voor aanvang geopend. Het eerste optreden start telkens om 20.00 uur. Alleen op 11 maart wordt een half uur later afgetrapt. De toegang is op alle avonden gratis.