De Alphense muziekschool blijft nog een jaar in het Oude Raadhuis gevestigd. Met de gemeente Alphen aan den Rijn is een tijdelijke huurovereenkomst gesloten voor jaar.

De Streekmuziekschool houdt vanaf augustus op met het bestaan in de huidige vorm. Inmiddels is de Nieuwe Muziekschool Alphen aan den Rijn opgericht, die het Oude Raadhuis voor een deel blijft huren van de gemeente.

Wel wordt de gehuurde oppervlakte kleiner, de nieuwe muziekschool gaat van de huidige 20 lokalen naar 14 lokalen. De gemeente voorkomt met de tijdelijke huurovereenkomst het risico op kraken, vandalisme en achteruitgang van leegstand.

Wethouder Michel du Chatinier laat weten dat er in maart meerdere scenario's worden voorgelegd aan de raad, over wat er met het Oude Raadhuis gaat gebeuren als de huurovereenkomst afloopt.

Subsidie

De gemeente Alphen aan den Rijn maakte begin 2015 de keuze om niet langer subsidie aan de Streekmuziekschool te geven. Hierdoor was de Streekmuziekschool, gevestigd in het Oude Raadhuis, genoodzaakt om te bestaan in de huidige vorm.

Sinds de beindiging van de subsidierelatie zijn de gemeente en Streekmuziekschool in gesprek over de vergoeding van de personele frictiekosten. De gesprekken zijn met succes afgerond en inmiddels is een vaststellingsovereenkomst ondertekent. De gemeente betaalt een afkoopsom van 1.395.000 euro en een bijdrage van maximaal 15.000 euro zodat de muziekschool ondersteuning kan inhuren voor de afhandeling van de personele zaken.