Het College in Alphen aan den Rijn heeft het definitieve ontwerp voor de openbare ruimte rond het nieuwe Thorbeckeplein bekend gemaakt.

Herkenbare elementen uit het huidige centrum, zoals de steensoort op de straten, wordt binnen het nieuwe Thorbeckeplein ook doorgetrokken. Verder komt er meer ruimte voor bomen langs de straten.

De bruggetjes rond het Thorbeckeplein zullen zo hoog worden dat je er met een sloep onderdoor kunt varen. Dit maakt aanleggen in het nieuwe centrum makkelijker. Het college hoopt dat er ook veel mensen per sloep naar het centrum zullen komen.

Als het aan het college ligt kan er snel worden begonnen met de inrichting van de ruimte rond het Thorbeckeplein.

Bekijk een impressie op Alphens.nl

Nutsgebouw

Voor het plein voor het Nutsgebouw in Alphen is nog geen definitieve invulling gevonden, dit laat Alphens wethouder Gerard van As weten.

"Er zijn in de afgelopen periode diverse ideeën geopperd. Van markthal tot vershal, er zijn veel ideen de revu gepasseerd", zegt Van As. "Van al deze initiatieven zijn er twee overgebleven. Deze worden verder uitgewerkt." 

De invulling van de plek moet in ieder geval niet gaan botsen met de invulling van het Nutsgebouw. "Het is niet de bedoeling dat er bijvoorbeeld ook horeca op deze plek komt als dit ook al de invulling van het Nutsgebouw is", aldus Van As. In het gebouw zit momenteel een restaurant van La Place gevestigd.

Duidelijkheid

Van As stelt dat over enkele weken de knoop voor de invulling van het Nutsgebouw moet worden doorgehakt. "De eigenaar van het nutsgebouw is op dit moment hard aan het werk om zijn plan B voor het gebouw uit te werken. Aan het einde van deze maand moet er duidelijkheid zijn."

De wethouder heeft de hoop voor La Place in het nutsgebouw nog niet opgegeven. "Ik ben van plan de eigenaren van Jumbo en andere betrokkenen uit te nodigen voor een bezoekje aan het Thorbeckeplein", zegt Van As.

"Zo kunnen ze bekijken hoe ver we al zijn met het plein en zien wat een mooie kans het is voor La Place om zich hier alsnog te vestigen. Voor Jumbo blijft het pand natuurlijk nog steeds interessant, aangezien ze niet in het gebouw hoeven te investeren, ze hoeven alleen te huren."

Volgens Van As zal Jumbo ook af willen wachten wat er met de V&D vestiging in Alphen gaat gebeuren.