De gemeente Alphen aan den Rijn heeft besloten dat de terrassen aan de Julianastraat en het Rijnplein langer open mogen blijven en voor een langere periode mogen blijven staan. Deze beslissing is getoetst met een drie jaar durende pilot.

De terrassen aan de Julianastraat en het Rijnplein mogen nu van 1 april tot 1 oktober blijven staan, eerst was dit van 1 juni tot 1 september. Ook wordt de sluitingstijd van 23.00 uur opgerekt naar 0.30 uur.

Tijdens de pilot zijn de nieuwe openingstijden op verschillende momenten getest, er zijn verder veel gesprekken geweest met omwonenden.

"Gelukkig was er tijdens de pilots maar een enkeling niet positief over de plannen", zegt burgemeester Liesbeth Spies. "En daar hadden ze dan ook goede redenen voor. Het blijft natuurlijk belangrijk dat iedereen zich wel gewoon netjes blijft gedragen."

In de besluitvorming is de mening van omwonenden en horecaondernemers meegenomen, maar uiteindelijk is het de burgemeester die de beslissing neemt. "Het is een burgemeestersbevoegdheid om dit te beslissen, geregeld via de Algemene Plaatselijke Verordening", aldus burgemeester Spies.