De Koningin Máximabrug over de Oude Rijn, die eind 2016 operationeel wordt, past bij de duurzame ambitie van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het doel is namelijk dat de gehele gemeente per 2018 energieneutraal is.

"Daarom is duurzaamheid een speerpunt geweest in de aanbesteding voor de Koningin Máximabrug", aldus Ab van der Schans, Manager Ingenieursbureau bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

"De brug is energieneutraal mede dankzij de zonnepanelen: deze wekken net zoveel energie op als nodig is om de brug op te halen. Daarnaast is het inschakelen van lokale partners een pré. Immers: minder transportkosten betekent minder CO2-uitstoot."

Besparen

En van deze lokale partijen is Spanbeton, die de prefab railbalken voor de Koningin Máximabrug ontwikkelt. Hierbij weet Spanbeton flink te besparen op materiaal. Dat betekent minder gebruik van grondstoffen, minder afval én minder transport.

De Koningin Máximabrug ontsluit zwaar vrachtverkeer vanuit bedrijventerrein Hoogewaard. In Alphen aan den Rijn wordt verkeer buiten de stadskern omgeleid. Dit moet de leefbaarheid van de inwoners vergroten en de veiligheid waarborgen.