Een groep vluchtelingen die momenteel in Alphen aan den Rijn verblijft, heeft afgelopen vrijdag een voorstelling gegeven waarin zij spreken over hun ervaringen tijdens hun vlucht. Vrijdag treden zij op in een grotere zaal in Alphen.

De voorstelling Talent op de vlucht is een initiatief van de vluchtelingen. Enkele professionele acteurs zetten samen met amateurs de voorstelling met waargebeurde verhalen in elkaar. Dagelijks werd er in de noodopvang uren geoefend onder leiding van een Syrische professional.

Zo'n 25 Alphense vrijwilligers en honderd vluchtelingen waren aanwezig bij de opvoering van de voorstelling, waaronder Marnix de Groot en Jan de Vries. "Het was heel bijzonder om de voorstelling mee te maken. Gewoon, tussen de celblokken in de gevangenis werd het stuk opgevoerd", zegt De Vries.

"Ondanks dat je taal niet spreekt is het een zeer toegankelijk toneelstuk, je voelt de onzekerheid, paniek en andere emoties die de acteurs uitbeelden", aldus Jan de Vries. "Na afloop worden enkele scnes nog toegelicht met behulp van een tolk."

Vervolg

Jan de Vries en Marnix de Groot, van Het Kruispunt in Alphen en vrijwilligers in de noodopvang, vonden dat de voorstelling een vervolg verdiende. De vluchtelingen waren zeer enthousiast over het vervolg en staan daarom aanstaande vrijdag 5 februari in Het Kruispunt.

"Het zou geweldig zijn als nog meer Alphenaren op een positieve manier in contact komen met deze vluchtelingen", zegt De Groot. "Het geeft de vluchtelingen ook hoop. Ze worden gezien en merken dat het initiatief gewaardeerd wordt. Naast het wachten in de procedure, zijn ze nu ook positief samen met een doel bezig", vult de Vries aan.

Gezien de stormloop op de beschikbare kaarten verwachten De Vries en De Groot een enorme spin-off. Ze hopen dat deze voorstelling snel een vervolg krijgt in het Parktheater of theater Castellum in Alphen aan den Rijn.