Oplichting door slotenmakers in Alphen aan den Rijn

Vandaag werd bekend dat er weer een Alphenaar de dupe van oplichtingspraktijken van dubieuze slotenmakers is geworden. Dit keer was het doelwit een Alphense ondernemer.

Bij de Alphense Sleutel Slotenservice komen de laatste tijd vaak mensen in de winkel die door deze 'slotenmakers' zijn opgelicht.

"Ik krijg hier soms zelfs huilende mensen in de winkel, die voor enkele honderden euros hun slot hebben laten maken", zegt Rob van Tol van de Alphense Sleutel Slotenservice. "De oplichters melden soms dat ze bij onze sleutelservice horen en dan krijgen wij hier de klagende mensen in de winkel."

Het is volgens Rob vooral een kwestie van logisch blijven nadenken. "Mensen raken in paniek als ze hun sleutels binnen laten liggen. Ze bellen dan het eerste nummer wat ze via Google te zien krijgen en dat is vaak niet degene die je moet hebben", aldus Rob. "Het is makkelijker om het nummer van een vertrouwde sleutelservice standaard in je telefoon te zetten. Dan weet je altijd wie je moet hebben."

Volgens de Sleutelservice gebruiken de oplichters verschillende trucjes om hoge prijzen te kunnen vragen. "Als iemand belt vertellen ze bijvoorbeeld alleen dat de voorrijkosten 36 euro zijn, legt Rob uit. Maar dan komen er kosten bij voor het gereedschap, arbeidskosten en uiteraard een nieuw slot. Zo kan de rekening wel oplopen tot 600 euro."

Lees meer over:
Tip de redactie