Gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan de landelijke campagne 'Wees duidelijk over agressie'. Het doel van de campagne is om bewustwording te creëren over agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, en het feit dat dit onacceptabel is. 

Het aantal werknemers dat te maken heeft met agressie en geweldsincidenten daalt landelijk gezien maar langzaam. De gevolgen van deze incidenten hebben enorm veel impact op betrokkenen zelf, hun familie en collega’s.

Agressie een halt toe roepen vraagt om een extra inspanning. Daarom doet Alphen aan den Rijn als gemeente mee aan deze campagne.

Serviceplein

Als voorbeeld: door medewerkers van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn op het Serviceplein 2 fysieke agressie-incidenten en 22 verbale incidenten gemeld in 2015. Dit zijn nog steeds te veel incidenten. Wel is de ervaring dat de openheid van de ruimte op het Serviceplein en de integrale intake een drempel zijn voor bezoekers om agressie en geweld te gaan gebruiken.

“Wij vinden het belangrijk agressie tegen werknemers met een publieke taak een halt toe roepen. Daarom doen wij als gemeente mee aan deze campagne. Zo geven wij het signaal af dat onze medewerkers hun werk zo goed mogelijk moeten kunnen uitvoeren in een veilige omgeving”, aldus burgemeester Liesbeth Spies.