Wellant College heeft vertrouwen in de toekomst

In de afgelopen periode kwam het Wellant College in Alphen aan den Rijn in het nieuws omdat de school een slechte beoordeling kreeg van de inspectie. De bestempeling 'zwak' ging over een onderdeel van het Wellant.

De andere delen scoren al een tijd lang goed. Het Wellant heeft daarom vertrouwen in de toekomst, als men kijkt naar hoe alles nu gaat.

Wellantcollege Alphen aan den Rijn kent verschillende leerwegen die elk apart worden beoordeeld. De school heeft in de afgelopen anderhalf jaar drie keer bezoek gehad van de Inspectie.

Deels was dat bezoek een vervolgtraject van een eerder bezoek (2012 Gemengde Leerweg) en deels was het een steekproefsgewijs uitgevoerd onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs. Zowel de Kaderberoepsgerichte Leerweg als de Gemengde Leerweg zijn onderzocht. Op dit moment zijn twee van de drie leerwegen voldoende. De Gemengde Leerweg is als enige nog zwak bestempeld.

Reden

De kwaliteit van het onderwijs op de afdeling g/t van Wellant College Alphen aan den Rijn vmbo-g/t is duidelijk verbeterd, maar is nog steeds zwak. Voorheen waren de opbrengsten onvoldoende. Momenteel kan de opbrengst niet officieel beoordeeld worden over drie jaren, door een te laag aantal leerlingen in de gemengde leerweg.

De gegevens van het beperkte aantal leerlingen in de gemengde leerweg rechtvaardigen over drie jaar genomen echter geen aanpassing van het arrangement. Sinds het vorig schooljaar is er echter wel een positieve ontwikkeling zichtbaar in de opbrengsten.

De kwaliteitszorg is voldoende, maar de onderwijskundige aansturing kan nog aan kwaliteit winnen. Het onderwijsproces is net als in 2012 van voldoende kwaliteit.

Examenleerlingen

In 2012-2013 waren er drie eindexamenleerlingen met het niveau GL/TL, hierdoor waren de resultaten niet voldoende voor een voldoende score bij de Inspectie. Inmiddels zijn de twee examenjaren daarna de rendementen enorm verbeterd.

"De laatste drie examenjaren waren de slaagpercentages allemaal 100 procent, maar in examenjaar 2012-2013 scoorden de drie leerlingen onder het gemiddelde landelijke niveau", zegt een woordvoerder van het Wellant. "Daarna scoorden de leerlingen in 2013-2014 en 2014-2015 ver boven het gemiddelde landelijke niveau."

Vanuit beide onderzoeken zijn er zaken die de Inspectie aangeeft die nog verdere ontwikkeling nodig hebben: een uitgebreider aanbod op de talige behoeften van taalzwakke leerlingen, het differentiren tussen verwerkingsverschillen bij leerlingen en verschillen in aanbod naar leerlingen toe en het geven van effectieve feedback.

Lees meer over:
Tip de redactie