Haasbeek Herenhof in Alphen aan den Rijn wordt door de rechter in het gelijk gesteld in de zaak tegen hun verzekeraar. Verzekeraar Reaal weigerde geld uit te keren na de verwoestende brand in de winkel, maar de rechter heeft nu toch anders besloten.

Eigenaars Annelize en Martijn Haasbeek zijn blij met het besluit. "Voor ons is dat heel goed nieuws want er komt een einde aan periode van enorme stress en onzekerheid."

Wel moet nog blijken wanneer de ondernemers hun geld krijgen en hoeveel dat is. Met het geld wil Haasbeek alle schulden terugbetalen die zijn aangegaan om de winkel weer op te starten.

Schikking

Ondanks dat Annelize en Martijn door de rechter in het gelijk worden gesteld, staan ze nog steeds open voor een schikking met Reaal voor ongeveer 75 procent van het totale bedrag. "Ook in deze laatste weken staan wij open voor een schikking omdat we geloven dat het altijd beter is voor beide partijen om er samen uit te komen bij een conflict."

De rechter is vorige week begonnen met het schrijven van het vonnis, dat maximaal zes weken zal duren. Als de verzekeraar het bedrag van de schikking accepteert, komt er geen vonnis en is hoger beroep niet mogelijk. Reaal heeft tot vrijdag 15 januari de tijd om op het voorstel van Haasbeek in te gaan.

Meterkast

Het conflict tussen de partijen draaide om het ontbreken van een onderhoudsrapport van de meterkast in de winkel. Na onderzoek bleek dat de brand in een deel van de kast was ontstaan waar niet Haasbeek, maar het gemeentelijk energiebedrijf verantwoordelijk voor is.