DEN HAAG - De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, wist meer van de verdwijningen in Argentinië dan hij tot nu toe officieel heeft verklaard. Dat stelt journalist Jan Thielen in zijn zaterdag te verschijnen boek Zorreguieta, Een biografische schets. Thielen claimt Zorreguieta de afgelopen maanden vele malen geïnterviewd te hebben.

In het boek, waarvan NRC-Handelsblad

Zorreguieta heeft eerder verklaard pas jaren na dato vernomen te hebben van de excessen onder ex-dictator Videla, eind jaren-70. Overigens zijn het boek van Thielen en citaten niet geautoriseerd. Zorreguieta heeft het manuscript niet gelezen.

Zorreguieta zegt over zijn kennis over de verdwijningen: "Wat ik wist en wat ik niet wist. Wat ik deed en heb nagelaten te doen. Wat ik heb gezegd en niet heb gezegd. Daar zal ik altijd op gepakt worden." Overigens keurt hij nu, volgens Thielen, de folteringen en andere wreedheden uit de dictatuur-tijd nadrukkelijk af. "Als ik eraan denk, gaat mijn maag draaien."

Vice-premier Borst, die momenteel de zieke premier Kok vervangt, zei vrijdag niet te kunnen reageren op de publicatie omdat ze deze niet kent. "De afspraken voor 2 februari zijn duidelijk," aldus Borst. Een van de afspraken is dat Zorreguieta niet aanwezig zal zijn bij het huwelijk.

/DOSSIERMáxima