GOUDA - De noordbaan van de A12 (Utrecht-Den Haag) is maandagochtend tussen Reeuwijk en Gouda afgesloten in verband met een gekantelde, lekkende tankauto. De chauffeur is door het ongeval overleden, hij belandde onder zijn voertuig. Dat heeft een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten gezegd (KLPD).

De tankauto is geladen met het anorganische calciumhydroxide in gelvorm, een grondstof voor metselcement. Het is een bijtende stof. Een medewerker van het KLPD kreeg last van zijn luchtwegen door de lekkende gel, hij is daarvoor in een ziekenhuis behandeld. Uit een compartiment gevuld met 24.000 liter is meer dan de helft op de weg gestroomd.

De gemeente Reeuwijk heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld, waarop verontruste inwoners kunnen bellen voor informatie. Er was korte tijd sprake van ontruiming van een nabij de A12 gelegen woonwijk, maar dat bleek niet noodzakelijk.

Het gaat om een Duitse tankauto uit Essen die op weg was naar DSM in Rotterdam. Het ongeval gebeurde rond 08.15 uur door een verkeerde manoeuvre van de chauffeur, waardoor de wagen op zijn zijkant viel. De combinatie ligt dwars over de drie rijstroken en ook nog gedeeltelijk in de berm.

Het verkeer wordt vanaf Reeuwijk omgeleid. Aan het eind van de ochtend stond er voor de plaats van het ongeval op de A12 nog twaalf kilometer file tussen de Meern en Bodegraven. Eerder op de ochtend zorgden kijkers op de zuidbaan aan die kant ook voor file.

De noordbaan van de A12 bij Reeuwijk werd in de avond weer vrijgegeven. Het overpompen van de inhoud van de tankwagen was omstreeks 13.00 uur klaar. Voor het schoonmaken van het wegdek werd 15 kubieke meter zand aangevoerd en als dam om de gel heen gelegd. Het zand werd gemengd met de calciumhydroxide, waarna het mengsel werd opgeschept. Tot slot spoot een speciale wagen het wegdek schoon.