WILLEMSTAD - De volksvertegenwoordiging van de Nederlandse Antillen heeft dinsdag het Papiamento als officiële taal erkend. Hierdoor is Papiamento, naast Nederlands en Engels, een officiële taal op de Nederlandse Antillen.

De Staten namen dinsdag, tien jaar na de indiening van het eerste wetsvoorstel, de Landsverordening Officiële Talen aan.

Papiamento wordt op de meeste scholen al lang als officiële taal onderwezen, maar was niet officieel erkend. Papiamento is een taal die is ontstaan uit Afrikaanse dialecten, Spaans, Portugees, Engels en Nederlands en wordt door de bevolking op de Benedenwindse eilanden (Curaçao, Bonaire en Aruba) gesproken.

De Antilliaanse onderwijsminister Omayra Leeflang was dolenthousiast over het besluit. Zij deelde dinsdag aan alle Statenleden het eerste officiële Papiamentstalig document, geschreven in 1933, uit en de Papiamentstalige vertaling van Het Achterhuis van Anne Frank.

Tegelijk met de erkenning heeft Statenlid Eunice Eisden aangedrongen op een Papiamentu-test voor alle mensen die zich op de Antillen willen vestigen, zo meldt de Antilliaanse krant Amigoe.

Dit doet de politicus van de Partij MAN als reactie op de nieuwe regeling in Nederland waarbij aanvragers van een Nederlands paspoort Nederlands moeten kunnen spreken.