AMSTERDAM - Donderdag vindt in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over de nevenfunctie van PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Het is aangevraagd door de PVV, en ook de VVD wil een spoeddebat. Arib is sinds november lid van een werkgroep van een onafhankelijke adviesraad voor de mensenrechten in haar vaderland Marokko, die rapporteert aan koning Mohammed VI.

Nadat de PVV in het geweer kwam tegen de dubbele nationaliteiten van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak, richtte de partij haar pijlen vorige week op de nevenfunctie van Arib.

Uit het commissiewerk dat zij doet voor de Marokkaanse koning blijkt volgens PVV-fractievoorzitter Geert Wilders dat Arib een loyaliteitsprobleem heeft. Als ze haar nevenfunctie niet opgeeft, moet ze haar Kamerlidmaatschap opzeggen, vindt Wilders. Ook de VVD plaatst nu kantekeningen bij de werkzaamheden van Arib. De PvdA liet maandag weten de nevenfunctie te onderzoeken.

Arib heeft inmiddels aangegeven niet van plan te zijn haar functie neer te leggen, omdat de commissie waarvoor ze werkt volgens haar onafhankelijk is. "Hoe kan de strijd voor de positie van vrouwen in strijd zijn met mijn loyaliteit aan Nederland?", zei Arib maandagavond in Nova.

Tichelaar

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar zei dinsdagavond in Pauw en Witteman dat het fractiebestuur het maandag aangekondigde onderzoek naar de nevenfunctie al bijna heeft afgerond. "Ze kan blijven doen wat ze doet", benadrukte de fractievoorzitter.