BELGRADO/DEN HAAG - De Socialistische Partij van Servië (SPS) houdt zaterdag in een concertzaal in Belgrado een herdenkingsdienst voor haar oud-voorzitter Slobodan Milosevic.

De ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië werd op 11 maart vorig jaar dood aangetroffen in zijn VN-cel in Scheveningen. Zijn proces wegens oorlogsmisdaden voor het Joegoslavië-Tribunaal, dat meer dan vier jaar had geduurd, kon daardoor niet worden afgerond.

Vermoord

Volgens SPS-kopstuk Branko Ruzic heeft het tribunaal Milosevic 'vermoord' omdat hij niet voor medische behandeling naar Moskou mocht. Volgens het VN-onderzoek heeft Milosevic, die een hartkwaal had, zijn conditie mogelijk zelf met niet voorgeschreven medicijnen verergerd om naar zijn vrouw in Rusland te mogen.

Een tweede herdenkingsdienst wordt zaterdag in Pozarevac gehouden, waar Milosevic ligt begraven. Milosevic was het eerste voormalige staatshoofd dat terecht moest staan voor een hof van de Verenigde Naties. Hij werd beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlogen in het voormalige Joegoslavië in de jaren '90.

Het tweede buitenlandse staatshoofd dat in Nederland terecht moet staan, wordt Charles Taylor. De ex-president van Liberia zit sinds vorig jaar in een cel van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag te wachten op het begin van zijn proces voor het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) dat in juni moet beginnen.